Ensin on kiinnostuksen kohde, minulla itselläni tai lapsilla. Siitä aiheesta luetaan, sitä tutkitaan, se näkyy leikeissä ja kuuluu puheissa. Esimerkiksi muistan vaiheen, kun kotimme täyttyi dinosaurusleluista ja dinoista kertovista kirjoista. Niitä lasten kanssa tutkiessa sain ajatuksen dinoloruista ja aloitin dinojen maalaamisen!
Yleensä lorukorttisettiä varten teen ensin valmiiksi kuvat. Mietin, mitä aiheeseen liittyy ja mitkä kaikki asiat haluan mukaan lorukortteihin. Listaan aiheet ja päätän yleensä jo tässä vaiheessa lorukorttien määrän. Joskus se kuitenkin muuttuu matkan varrella. Esimerkiksi ötököitä innostuin maalaamaan enemmän kuin olin aluksi ajatellut, koska ötököiden maailma on niin kiehtova!
Teen muistiinpanoja ja luonnoksia. Kuvia varten selailen kirjoja ja välillä myös nettiä läpi, mutta kuvat teen omalla tyylilläni. Haluan, että kuvista tunnistaa kyseessä olevan asian ja että esimerkiksi eläimen tietyt tuntomerkit ovat mahdollisimman totuudenmukaiset eli vaikkapa hämähäkillä tai muurahaisella on oikea määrä jalkoja. Näitä asioita joutuu välillä itsekin tarkistamaan kirjoista. Kuitenkin tyylini tuntevat tietävät, että valmiit kuvat ovat minun tyylisiäni eivätkä täysin realistisia. Perhosella voi olla isot silmät sekä ripset ja dinot hymyilevät lempeästi suurine hampaineen.
Kun kuvat ovat valmiit, on lorujen vuoro. Niihin olen usein jo kerännyt ideoita, sanoja ja riimejä valmiiksi luonnosvihkooni. Joskus lorut syntyvät helposti ja vaivattomasti, välillä joutuu pohtimaan ja pyörittelemään aihetta kauemmin. Silloin saatan taas palata kirjojen pariin ja etsiä aiheesta jotain mielenkiintoista, josta voisin aloittaa. Tai kirjoitan kaiken aiheesta mieleen tulevan paperille ja alan yhdistelemään niitä.
Kun kaikki lorut ovat vihdoin valmiit, on aika kirjoittaa ne puhtaaksi ja tämänkin teen useimmiten käsin. Pyydän yleensä miestäni lukemaan lorut tässä vaiheessa ääneen minulle ja lapsille, jotta saan karsittua suurimman osan virheistä. Sen jälkeen tulostan kuvat, jotka olen sommitellut sopiville kohdille ja kirjoitan lorut niiden taakse. Skannaan lorut ja muokkaan tiedoston valmiiksi varmistaen, että lorut on kohdistettu kuvien taakse.
Kun lorukorttitiedosto on valmis, teen testitulostuksen, joka on aina vähän jännittävä vaihe. Menivätköhän ne tekstit nyt kuitenkaan kohdilleen ja jäikö kirjoitusvirheitä? Tässä vaiheessa siis luen lorut vielä kertaalleen läpi ja tarkistan kohdistukset, usein virheet huomaa vasta tästä paperisesta versiosta. Niinpä tässä kohtaa joudun siis vielä tekemään viimeiset muokkaukset tiedostoon.
Tämän jälkeen luon digitaalisesta tiedostosta tuotteen verkkokauppaani tietoineen sekä kuvineen ja jään odottamaan teidän reaktioitanne lorukortteihin!