Suujumppaa ja naurunpurskahduksia

Suujumppaa ja naurunpurskahduksia

Puuttuuko lapsen puheesta äänteitä tai onko puhe muuten epäselvää? Asia on hyvä ottaa puheeksi päiväkodissa ja neuvolassa sekä hakeutua tarvittaessa puheterapeutin arvioon. On kuitenkin hauskoja tapoja vetreyttää suuta ja hakea uusia äänteitä myös kotona. Esimerkiksi Loruisan hauskojen suujumppalorujen kautta treenaaminen käy kuin itsestään!

 

Suujumppalorut johdattavat hauskalla tavalla vetreyttämään suuta haukottelemalla kuin leijona, sihisemällä kuin käärme tai kurkottamalla kieltä ylös tai eteenpäin. Kortit sisältävät lorun sekä lyhyen ohjeistuksen jumppaliikkeeseen.

Naurunpurskahduksiltakaan ei välttämättä voi välttyä, kun yhdessä esitetään pusukalaa tai oravaa, jolla on posket täynnä ruokaa (nauraminenkin voi muuten olla osa suujumppaa). Lorut ovat lyhyitä ja helppoja, joten ne sopivat jo pienimmillekin ensimmäisiksi suujumppaloruiksi. Värikkäät kuvat houkuttelevat tutkimaan kortteja ja motivoivat tekemiseen. Kun kortteja on ensin käytetty yhdessä, lapsi voi itsekin korttien kuvia tutkimalla tehdä suujumppaa. Hyvä lisä jumppaliikkeisiin on peili, josta voi katsoa mihin asentoon suu tai kieli menee.

suujumppalorut

Muita hyviä suujumppaharjoitteita ovat esimerkiksi saippuakuplien puhaltelu korteissa olevan laiskiaisen tapaan tai pilliin puhaltaminen. Pilliin puhaltamalla voi esimerkiksi yrittää liikuttaa lattialla eteenpäin kevyttä paperinpalaa tai höyhentä.

Kaikenlainen yhdessä loruttelu ja yhdessä äänteillä, sanoilla tai riimeillä hassuttelu tukee myös lapsen kielenkehitystä. Keksikää vaikkapa yhdessä lapsen kanssa keskenään rimmaavia sanoja: Mikä rimmaa sanan puu kanssa? Kuinka monta sanaa keksitte? Tai muunnelkaa sanoja yhdessä: Mitä tulee, jos sanasta kukka muuttaa alku- tai loppukirjaimen toiseksi? Entäpä jos sanan kaikki k-kirjaimet korvaakin jollain muulla kirjaimella kuten d:llä tai p:llä? Äänteiden harjoittelun voi myös sitoa osaksi leikkiä ääntelemällä eri eläinten tavoin tai pärisyttämällä autoa ajaessa. 

Tietoa lapsen kielenkehityksestä sekä hauskoja harjoituksia löytyy myös seuraavista kirjoista:

Maija-Leena Hakamo: Puhekuplia

Anna-Kaarina Pohjakallio: Suupoppia

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti